четверг, 22 сентября 2016 г.

В Перу виявлено "джинсову" тканину, яку виготовляли 6 тысяч років тому



Фрагменти тканини, виявлені у 2007 році в Перу, є найдавнішим свідченням застосування барвника індиго в текстильній промисловості
До такого висновку прийшли вчені з Університету Джорджа Вашингтона, повідомляє видання Science Advances.

Об'єктом дослідження вчених стала тисяча зразків пофарбованої тканини з бавовни, знайденої на території Уака Прієта - церемоніального насипу на північному узбережжі Перу. Оскільки фрагменти не мали отворів, характерних для предметів одягу, автори припустили, що тканина використовувалася для транспортування вантажів і поховань. Встановити призначення і специфіку зразків до недавнього часу заважала їхня висока забрудненість.
У 2011 році фрагменти були очищені і вивчені за допомогою високоефективної рідинної хроматографії (HPLC). Аналіз восьми зразків показав наявність у п'яти з них індиго - природного барвника, який може бути виділений, наприклад, з індигофери красильної (Indigofera tinctoria). Крім того, на фрагментах були помічені плями, що свідчать про те, що ці тканини могли використовуватися для віджиму баштанних культур, зокрема гарбуза.
За даними авторів, самим зразкам порядку 6,2 тисячі років. Відкриття робить їх найбільш стародавніми свідченнями застосування барвників у текстильній промисловості. Так, вони на 1,5 тисячі років старші самих ранніх забарвлених давньоєгипетських тканин і на 3 тисячі років старші першого пофарбованого в синій колір текстилю із Стародавнього Китаю. У свою чергу поява в Стародавньому Єгипті перших стрічок, забарвлених в колір індиго, датується 2400 роком до нашої ери.
"Народи Північної і Південної Америки вносили свою лепту в науковий і технічний прогрес одними з перших, а в цьому випадку, ймовірно, першими в світі", - повідомив археолог і експерт по текстилю Джеффрі Сплітстозер.
Традиційно батьківщиною походження індиго вважається Індія. Через трудомісткість процесу очищення (природний індиго водонерозчинний і забарвлює тканину неоднорідно) до XIX століття його використання було обмежене. У 1866 році хімік Адольф фон Байєр синтезував штучний, "чистий" індиго. Це знизило вартість пофарбованого індиго текстилю і, зокрема, дозволило налагодити серійний випуск джинсової тканини. Зараз індиго також синтезується з нафти.

Комментариев нет:

Отправить комментарий