четверг, 1 ноября 2018 г.

Вчені з`ясували яку роль відігравала сіль у цивілізації майя


Вчені з'ясували, що стародавні майя найбільше цінували сіль. Так вони у великих кількостях добували її і використовували не тільки в повсякденному раціоні, але і для консервації риби і м'яса. Про це повідомляє Proceedings of the National Academy of Sciences.


І судячи по зносу каменів, частину з них використовували в якості скребків, щоб знімати шкуру з тварин або луску з риби, деякими різали рибу або м'ясо, а ще кілька знарядь служили для стругання деревини. Іноді каміння використовували для кількох цілей одразу.

Майя добували сіль, в тому числі, в прибережній лагуні, яка знаходиться на півдні сучасного Белізу. На березі були солеварні Пайнс Крик, в яких отримували сіль, нагріваючи і випаровуючи морську воду.
Також в цій місцевості майя солили рибу і туші ламантинів. Кістки цих тварин знаходили поблизу солеварень.
У Пайнс Крик археологи знаходили залишки вмонтованих в дно квадратних дерев'яних конструкцій, в яких вода випаровується на сонці, і черепки від судин, в яких кип'ятили воду, щоб отримати сіль.
Як вважають антропологи, індіанці робили брикети солі, які потім перевозили в сусідні поселення на узбережжі і всередину країни.
Так поряд із зернами какао і тканинами майя використовували в якості грошей стандартизовані за розмірами брикети солі.
Всередині країни великим попитом користувалися м'ясо і риба, у тому числі в таких великих містах, як Тікаль і Калакмуль.
Мабуть, індіанці перевозили продукти та соляні брикети по річках на каное. Про це свідчать залишки дерев'яних весел і каное, які раніше знайшли в Пайнс Крик.

Комментариев нет:

Отправить комментарий