пятница, 10 июня 2016 г.

Вигрібні ями допомогли встановити чим харчувалися європейці у середні віки


Вченим вдалося дізнатися деталі раціону людей, що жили в епоху Середньовіччя, завдяки пилку з вигрібних ям.

Кон Дефорс – палеонтолог, якому вдалося визначити, чим харчувалися люди, що проживали в Бельгії в XII-XIII століттях. Для того щоб зробити висновок про раціон людей Середньовіччя вчений дослідив пилок на копролітах (закам'янілі рештки екскрементів) людей, які були видобуті в вбиральнях та помийних ямах середніх віків.

Пилок має унікальний специфічний шар на поверхні, завдяки якому йому вдається без змін пройти крізь шлунково-кишковий тракт людини. На виході люди сьогодні можуть визначити, до якого виду рослини цей пилок належав. Також пилку властиво непомітно прикріплятися до зовнішніх стінок різних рослин.

У висновку вчений заявив, що бельгійці тих часів багато їли злакових, мангольд (листковий буряк), багато різноманітних трав та спецій, серед яких навіть є ост-індська гвоздика.

Раніше, в 2010 вчений аналізував раціон герцогів Бургундських, і дійшов висновку, що аристократія середньовіччя активно імпортувала середземноморський мед.

Комментариев нет:

Отправить комментарий