четверг, 2 июня 2016 г.

Вчені будуть вивчати раціон стародавніх людей за допомогою зубного каменю


Для вивчення дієти давніх людей учені запропонували використовувати аналіз відкладень зубного каменю.

Работа опублікована в журналі Journal of Archaeological Science, її короткий зміст можна прочитати на сайті Університету Невади, зазначає Кореспондент.

Учені порівняли зразки зубного каменю 58 людей, що жили із 11 по 19 століття в Іспанії, і зразки зубного каменю інуїта, що жив на Алясці. Мікроскопічні зразки (не більше 5-10 міліграмів) подрібнили і визначили склад ізотопів вуглецю та азоту за допомогою мас-спектрометрії.

На підставі змісту стабільних ізотопів 13С і 15N вченим вдалося встановити особливості дієти давніх людей. Справа в тому, що азот міститься майже виключно в м'ясній їжі, і її вживання змінює співвідношення його ізотопів у тканинах.

Виявилося, що, по-перше, частка м'ясної їжі, встановлена ​​для іспанських зразків методом із використанням зубного каменюя, співпала з незалежними оцінками, отриманими на підставі аналізу колагену кісток. По-друге, аналіз зразків інуїта свідчив про значно більшу частку м'ясної їжі у раціоні, ніж в іспанських зразках. Це співпадає з морською дієтою аборигенів Аляски.

Зараз існують методи, що дозволяють отримувати таку ж інформацію, проте вони використовують інші типи зразків − колаген із кісток, волосся, нігті. Основна проблема застосування цих методів полягає в тому, що для аналізу колагену потрібно зруйнувати цінні кістки, а волосся і нігті рідко знаходять у місцях поховань, оскільки вони не зберігаються тривалий час. Зубний камінь, навпаки, зберігається дуже добре. Перевага нового методу полягає в тому, що для визначення дієти не потрібне руйнування цінних зразків.

Комментариев нет:

Отправить комментарий