среда, 28 сентября 2016 г.

В Тернопільській області виявлено трипільську статуетку


На Тернопільщині, в печері Вертеба археологи знайшли жіночу фігуру із глини часів Трипільської культури. Про це повідомляють Тернопільські експрес-новини.

Як каже директор Борщівського обласного музею, історик та археолог Михайло Сохацький, у таких формах жіночих зображень наші предки, очевидно, втілювали образи шанованих божеств, що уособлюють в землеробсько-скотарських племен ідею родючості і загального добробуту.
Трипільські жіночі статуетки дуже еротичні. Судячи зі силуетів, ідеалом жіночої краси трипільці вважали невеличкі груди та пишні стегна. Серед знайдених предметів також – фігурки з клином замість ніг. Клини встромлювалися або в п’єдестал, або в спеціальний отвір.
«Вертеба – це своєрідне сховище трипільців, куди вони втікали від тієї чи іншої небезпеки і брали з собою різні, потрібні їм предмети. Досліджено, що в печері вони перебували впродовж 500 років. Тому стільки тут залишків матеріальної культури трипільців, яку ми маємо можливість досліджувати», − розповідає Михайло Сохацький.

Комментариев нет:

Отправить комментарий