вторник, 16 мая 2017 г.

На Черкащині шукачі скарбів відкопали скіфську чашу


15 травня, один з учасників групи шукачів скарбів віднайшов скіфську чашу на фермерському полі, що поблизу селища Шрамівка Драбівського району на Черкащині.



«Таку ось, цікаву штуку комрад сьогодні вирив», - написав Андрій Даниленко. Треба розуміти, комрад, певно, здогадався, що натрапив на цінний, історичного значення предмет, але точно не знав, що саме віднайшов. Тож, допомогли з’ясувати друзі. Звісно ж, визначили й ціну, за якою можна продати. «Якби без дірок, то за 4000 або 5000 віддали б», - значиться в одному з коментарів. «Ні, знахідка тягне на всі сто тисяч», заперечує інший.
Цю знахідку шукачів скарбів, ймовірно, купить якийсь з музеїв, можливо на Черкащині, щоб поповнити свою експозицію.
Шрамівка має свою багату історію, що охоплює період від шістнадцятого століття, зокрема, є на карті Боплана, тільки з іншою назвою – Жванчик. Селище у 1648 році було зруйноване, а за десять років відновлено полковником Шрамком. До речі, перша назва роману «Чорна Рада» Куліша була «Сотник Шрамко та его сыновья». По сусідству з хутором Шрамка, на правому березі річки Чумгак, у 1660 році народився Павло Полуботок, наказний гетьман України. Через Шрамівку тричі проїздив Тарас Шевченко.
А ось, про історичне минуле скіфської доби тут мало відомо. І ця знахідка шукачів скарбів – «перша ластівка», що зацікавить місцевих краєзнавців та істориків.

http://biznesoblast.com/

Комментариев нет:

Отправить комментарий