пятница, 10 июня 2016 г.

Вчені впевнені, що давні римляни харчувалися у "фаст-фудах"


Археологи з Університету британського міста Лестер розкопали чимало доказів своєї теорії про те, що прості жителі Римської імперії майже не куховарили, воліючи їсти у фастфудах, пише Кореспондент.

Дослідники під час розкопок кварталу в місті Помпеї, похованому під шаром лави й попелу після виверження вулкану Везувій в 79 р. н.е., знайшли казан для барбекю, але при цьому у звичайних будинках вони не виявили ні кухонного начиння, ні самих кухонь. Римські жителі воліли харчуватися нашвидкоруч й на ходу, вважають вчені, у той час як еліта суспільства влаштовувала бенкети з трьома змінами блюд і десертом з вином.

Також під час розкопок археологи виявили спеціальні коробки, які нагадують сучасні бокси для їжі (так звані ланч бокси), які могли перебувати в будь-якому приміщенні будинку, але найчастіше їх виявляли в спальних половинах. За словами археолога Пенелопи Алісон, римська молодь могла брати з собою їжу і їсти, не відриваючись від своїх розваг або обов’язків, точно так само, як сучасна молодь приносить тарілки з обідом у кімнату, де продовжує дивитися телевізор або грати у відео ігри.

Ще одною знахідкою археологів став невеликий казан на ніжках, який, за словами фахівців, служив для готування міні-барбекю або фондю.

Фахівці зазначають, що вони знаходили численні своєрідні ресторани швидкого харчування на вулицях Помпеї й інших міст Риму. Подібні заклади мали прилавки на вулиці, у центрі яких господарі робили мішок, з якого витягали напої або готові страви.

На думку вчених, фастфуд став популярний у Римі в тому числі й через нестачу місць у власних будинках громадян, тому що більшість з них жили в досить обмежених за площею приміщеннях, де просто не було місця для установки печей або іншого устаткування.

Комментариев нет:

Отправить комментарий