пятница, 26 октября 2018 г.

Вчені розповіли чим хворів Леонардо да Вінчі



Група вчених з Великобританії прийшла до висновку, що Леонардо да Вінчі мав легку форму косоокості і тому міг бачити світ "плоским", що допомагало йому відображати реальність особливим чином.
Дослідники відзначили, що багато художників страждали від косоокості, не оминула ця недуга й одного з найвідоміших художників епохи Відродження. Офтальмологи вважають, що ліве око да Вінчі відхилялось приблизно на 10 градусів у порівнянні з правим. Такий висновок вони зробили, вивчивши роботи самого да Вінчі, його портрети і автопортрети.
Це означає, що художнику доводилося концентруватися для того, щоб побачити звичний тривимірний світ, а також знижувалася дальність зору. В інші моменти він бачив світ таким, ніби він майже плоский, тобто, двомірний.

Як вважають фахівці, цей дефект допомагав художнику перемикатися на двомірне і тривимірне сприйняття простору. Саме в цій здатності може критися "глибина" його робіт, адже він міг дуже точно зіставляти зображення і реальну картинку в тому ж просторі.

До речі, в останні роки вчені розкрили багато загадок, пов'язаних зі світом мистецтва. Медики можуть поставити діагноз по портретному зображенню, скульптурах і навіть підписах.


Джерело: http://zdorovia.com.ua/news/36221naukovci-rozpovili-pro-hvorobu-leonardo-da-vinchi.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий