понедельник, 29 октября 2018 г.

Вчені розкрили таємницю єгипетської татуйованої мумії


Вчені визначили, чим займалася за життя перша в світі мумія з фігурними татуюваннями. Жінка мала високий духовний сан. Це офіційно підтвердила єгипетська влада.
Муміфіковані останки жриці, яка жила 3 ​​тис. років тому, виявили біля єгипетської Долини Королів 2014-го. Мумія має близько 30 стародавніх татуювань, які свідчать про її професію, повідомляє Business insider.
"Наукові та археологічні дослідження показують, що жінка померла, коли її вік становив від 25 до 34 років", - сказав генеральний секретар Вищої ради Античності Мустафа ель Вазірі, повідомляють International News.
Татуювання зображують корів на руці, бабуїнів на шиї та квітку лотоса на її стегнах.
Ці татуювання показують, що мумія "належить жінці, яка користувалася важливим релігійним статусом протягом всього свого життя", стверджують експерти.

У неї також є безліч символів очей на шиї, плечах і спині, які, імовірно, є захистом від зла. Татуювання на її горлі та руці могли давати молодій жінці магічну силу під час співу, ігор або ритуалів.
"Із якого б ракурсу ви не поглянули на цю жінку, побачите пару божественних очей, що дивляться на вас", - розповідає біоархеолог Енн Остін зі Стенфордського університету в Каліфорнії в статті aNature.
"Татуювання, знайдені раніше у інших мумій стародавнього Єгипту, є простими хвилями, крапками або невеликими лініями. Раніше ніколи не були зображені сцени або фігури, подібні до тих, які є тут", - повідомив пан ель Вазірі.

Корови пов'язані з богинею Хатор, відомим божеством у Стародавньому Єгипті.
Археолог Остін виявив татуювання в мумії Дейр-ель-Медіни, використовуючи інфрачервоне освітлення та інфрачервоний датчик. Частина шкіри мумії була настільки муміфікована, що татуювання не було видно неозброєним людським оком.
Її тіло було знайдено 4 роки тому дослідниками із Французького інституту східної археології (IFAO), що базується в Каїрі.

Комментариев нет:

Отправить комментарий